Около 40% от всички пътнотранспортни произшествия в ЕС стават при служебни

...
Около 40% от всички пътнотранспортни произшествия в ЕС стават при служебни
Коментари Харесай

40% от катастрофите стават при служебни пътувания

Около 40% от всички пътнотранспортни катастрофи в Европейски Съюз стават при служебни пътувания. Това разгласи вчера по БНТ председателят на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова. През предходната година тежките произшествия в България са 6674, което значи, че близо 3000 от тях са станали със служебни коли.

Крумова заяви, че ръководената от нея държавна агенция в момента разработва системи за ръководство на сигурността на чиновниците при придвижване по пътищата, които ще стартират да се ползват първо в бюджетните организации. „ Стъпваме на европейския и интернационалния опит, като част от ограниченията са за завишаване на контрола към техническата редовност на транспортните средства, на техните водачи и недопускане на водачи с доста нарушавания да ръководят служебни коли “, разясни тя. Крумова не конкретизира какви тъкмо са ограниченията, но някои от тях започнали да се ползват още от 1 януари тази година.

Агенцията правела комплексен разбор на положението на пътната сигурност, като в следствие от него щели да бъдат препоръчани ограничения за нейното повишение. Едно от предложенията евентуално ще бъде обвързвано с по-строг контрол на физическото положение на водачите след избрана възраст - по-чести медицински прегледи да вземем за пример. Все още не е конкретизирана нито възраст, след която да се ползва сходно условие, нито периодичност. „ Не зная за какво в общественото пространство се разяснява точна възраст от 60 години – това би трябвало да е резултат от експертна здравна оценка, която към момента не е направена “, учуди се Крумова. Според нея е допустимо условието да се ползва след 65 или 70 години. „ Всичко към този миг са единствено спекулации “, добави тя. Новината за по-строг надзор при водачите над 60-годишна възраст пристигна измежду конгрес на същата организация в Русе. 

" За всяка възрастова група водачи е належащо да се приложат диференцирани ограничения, с цел да реализираме общата ни цел – повишение на пътната сигурност и понижаване жертвите по пътищата ", сподели Крумова. Статистиката демонстрира, че в действителност по-голямата заплаха на пътя идва от младите водачи, които постоянно са нападателни и самоуверени, макар че имат дребен опит. Зачестяват и случаите на шофиране след приложимост на опиати.

 

Инцидент

Жена бе ранена тежко, откакто дърво падна върху лек автомобил, движещ се по пътя Пазарджик-Белово. Пострадало е семейство от град Костенец, което е пътувало с автомобила. Жената е в тежко положение, мъжът е с пострадвания по лицето, а детето е невредимо, оповестява " Фокус ", като се базира на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик. Пътят е отворен за придвижване, откакто екипи на пожарната са отстранили изкорененото от мощния вятър дърво. Не е ясно дали някой от тези, които би трябвало да поддържат пътя, ще поеме отговорност за случилото се. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР